“Όμορφη πορτοκαλιά μου:
Όταν το θέατρο συναντάει την εκπαίδευση και οι θεατές γίνονται συνδημιουργοί”
Η θεατροπαιδαγωγική δράση “Όμορφη πορτοκαλιά μου: Όταν το θέατρο συναντάει την εκπαίδευση και οι θεατές γίνονται συνδημιουργοί” σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αρχές του Θεάτρου στην Εκπαίδευση (Theatre in Education – TIE). Η δράση επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑ.
Έναυσμα για τη συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε το μυθιστόρημα για παιδιά “Όμορφη Πορτοκαλιά μου” του Χοσέ Μάουρο Ντε Βασκονσέλος.
Η θεατροπαιδαγωγική δράση παρουσιάστηκε σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής και στον Χώρο τέχνης “Βατραχονήσι”.
Η δράση αποτελείτο από:
1. Θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα για παιδιά “Όμορφη Πορτοκαλιά μου” του Χοσέ Μάουρο Ντε Βασκονσέλος. Η θεατρική δράση ήταν δομημένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργεί χώρο και χρόνο για νέα γνώση κατά τη διάρκεια της παράστασης, καθώς τα παιδιά δεν ήταν απαθείς θεατές αλλά συμμετείχαν ενεργά παίζοντας παιχνίδια ρόλων και διερευνώντας τους χαρακτήρες και τα θέματα του έργου. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις που γεννιούνταν κατά τη διάρκεια της παράστασης, αξιοποιούνταν στη συνέχεια στην εξέλιξη του προγράμματος κατά το θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο που ακολουθούσε.
2. Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο στο οποίο συμμετείχαν τα παιδιά – θεατές διερευνώντας περαιτέρω τη θεματική της παράστασης. Το εργαστήριο πραγματοποιείτο αμέσως μετά το τέλος της παράστασης από τους ηθοποιούς – θεατροπαιδαγωγούς που συμμετείχαν στην παράσταση. Ήταν ένα βιωματικό εργαστήριο που έχοντας ως αφετηρία τα θέματα που είχαν αναδυθεί στην παράσταση, οδηγούσε τα παιδιά στην εμβάθυνση, την κατανόηση και την προσωπική τους συσχέτιση με αυτά.
3. Follow – up work: Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς των σχολείων προτάσεις για περαιτέρω διερεύνηση των θεματικών μέσα στη σχολική κοινότητα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύθηκε η εκπαιδευτική κοινότητα, μέσω παροχής υλικού για μετέπειτα αξιοποίηση της θεατροπαιδαγωγικής δράσης μέσα στην τάξη.
Στις σχολικές μονάδες που παρουσιάστηκε η θεατροπαιδαγωγική δράση, η αξιολόγηση τόσο των δασκάλων όσο και των μαθητών σε σχέση με την παράσταση και το θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο ήταν ιδιαιτέρως θετική. Το πρόγραμμα θεωρήθηκε καινοτόμο κυρίως ως προς τον σχεδιασμό του και τον τρόπο διεξαγωγής του. Η σημαντικότερη ανατροφοδότηση που λάβαμε από τους εκπαιδευτικούς σε σχέση με το πρόγραμμα ήταν ότι τα παιδιά εντρύφησαν σε δύσκολες θεματικές όπως η διαφορετικότητα, η ματαίωση και η ψυχική ανθεκτικότητα μέσα από τη μεταμορφωτική εμπειρία του θεάτρου και το παιχνίδι. Κάθε ομάδα παιδιών – θεατών δημιούργησε τη δική της δυναμική καθώς στις δράσεις του Θεάτρου στην Εκπαίδευση η γνώση δεν επιβάλλεται αλλά δημιουργείται επαγωγικά, ακολουθώντας τον φυσικό ρυθμό των παιδιών: τα παιδιά ανακαλύπτουν και φιλτράρουν τη νέα γνώση άμεσα περνώντας την μέσα από τον εαυτό τους.
Η ενεργός συμμετοχή των παιδιών στη θεατροπαιδαγωγική δράση και η διάδρασή τους με τους ηθοποιούς – θεατροπαιδαγωγούς ενδυνάμωσε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Παράλληλα, καλλιεργήθηκε η κριτική ικανότητα, η γλωσσική και συναισθηματική τους έκφραση καθώς κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις, να εκφράσουν την προσωπική τους θέση σε σχέση με τα προβλήματα και τις θεματικές που προέκυπταν στο έργο και τη δράση των χαρακτήρων, να βρουν λύσεις και να προτείνουν πιθανές εναλλακτικές.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΡΑΣΗΣ :
Συνολικός σχεδιασμός δράσης – Σκηνοθεσία θεατρικής παράστασης – Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικού εργαστηρίου:
Μαργαρίτα Καστρινού
Ηθοποιοί:
Αποστόλης Γεωργίου Ζωναράς
Ανδριανή Κυλάφη
Γιάννης Μιχαλόπουλος
Ιουλία Πύρρου