Η δράση “Μικροί επιστήμονες: Χαρτογραφώντας την πόλη μου” αποτέλεσε μια καινοτόμο θεατροπαιδαγωγική δράση που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος και συγκεκριμένα της τεχνικής “Ο μανδύας του Ειδικού” (“Mantle of the Expert”) που ανέπτυξε η πρωτεργάτης του Εκπαιδευτικού Δράματος Dorothy Heathcote.
Η δράση επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑ.
Η δράση υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2024 έως και τον Φεβρουάριο 2025. Συμμετείχαν παιδιά από 7 έως 12 ετών. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι ομάδες των παιδιών να εναλλάσσονται ανά μήνα, αλλά τελικά η δράση πραγματοποιήθηκε με μία σταθερή ομάδα παιδιών καθ’ όλη τη διάρκειά της. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο, καθώς στην πορεία διαπιστώσαμε ότι απαιτείτο αυτός ο χρόνος ώστε αυτή η ομάδα παιδιών να μπορέσει να ολοκληρώσει τη δράση και τα παιδιά πραγματικά να εντρυφήσουν στην ιστορία και τους θησαυρούς της πόλης τους μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα, όπως ήταν ο στόχος μας.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στον Χώρο Τέχνης “Βατραχονήσι” και στη γειτονιά που εκτείνεται από την Πλατεία Προσκόπων και τον Αρδηττό έως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο Μέγαρο.
Αναπτύχθηκε στους εξής άξονες:
1. Εργαστήρια Εκπαιδευτικού Δράματος σύμφωνα με την τεχνική “Ο μανδύας του Ειδικού” (“Mantle of the Expert”) που ανέπτυξε η πρωτεργάτης του Εκπαιδευτικού Δράματος Dorothy Heathcote.
2. Θεματικοί περίπατοι και επιτόπια έρευνα σε σημαντικά σημεία της γειτονιάς μας (Αρδηττός, Καλλιμάρμαρο Στάδιο, Πλατεία Προσκόπων, Εθνικός Κήπος, Ζάππειο Μέγαρο κλπ).
3. Συγγραφή διαδικτυακού blog όπου καταγράφηκαν μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων και της έρευνας τα στοιχεία που συνέλεξαν οι μικροί επιστήμονες κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους.
Μπαίνοντας στον ρόλο του “Ειδικού”, οι συμμετέχοντες αρχικά εντρύφησαν μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα στις επιστήμες του Ιστορικού, του Αρχαιολόγου, του Τοπογράφου, του Αρχιτέκτονα και του Δημοσιογράφου.
Στη συνέχεια, γνώρισαν και χαρτογράφησαν τα εξής σημεία ενδιαφέροντος της πόλης τους:
– Καλλιμάρμαρο Στάδιο
– Εθνικός Κήπος
– Αρδηττός
– Ζάππειο Μέγαρο
– Η γειτονιά Βατραχονήσι και η Πλατεία Προσκόπων
Τέλος, δημιουργήσαμε μαζί ένα διαδικτυακό blog όπου κατέγραψαν την συνολική εμπειρία τους. https://mikroiepistimonesendrasei.blogspot.com/
Μέσω της ανατροφοδότησης που είχαμε από τους συμμετέχοντες, θεωρούμε ότι η δράση πέτυχε τον βασικούς της στόχους. Συγκεκριμένα:
– Επετεύχθη η βιωματική και διαθεματική μάθηση των παιδιών, η επαφή τους με τον τόπο τους και την ιστορία της πόλης τους και η διασύνδεσή τους με την Κοινότητα μέσα στην οποία ζουν.
– Καλλιεργήθηκε σε σημαντικό βαθμό η αυτενέργεια, η αυτοπεποίθηση και η υπευθυνότητα των παιδιών, καθώς κλήθηκαν σε όλα τα στάδια της δράσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες και να επιλύσουν προβλήματα.
– Ενδυναμώθηκε η δημιουργικότητα και η φαντασία των παιδιών καθώς μπήκαν σε ρόλο στο πλαίσιο της θεατροπαιδαγωγικής δράσης και παράλληλα ανέπτυξαν καλλιτεχνικές δεξιότητες.
– Καλλιεργήθηκε η ομαδοσυνεργατική ικανότητα και οι κοινωνικές δέξιότητες, καθώς τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες και πήραν συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής.
– Δημιουργώντας το blog, τα παιδιά αξιοποίησαν την τεχνολογία και το διαδίκτυο ως ενεργοί δημιουργοί και όχι ως παθητικοί δέκτες.
Συνολικός σχεδιασμός δράσης:
Μαργαρίτα Καστρινού (Θεατρολόγος ΜΑ με εξειδίκευση στο Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση- Ηθοποιός)
Υλοποίηση δράσης:
Μαργαρίτα Καστρινού (Θεατρολόγος ΜΑ με εξειδίκευση στο Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση – Ηθοποιός)
Γιάννης Μιχαλόπουλος (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης – ΜΑ Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση)